Information

Curaçao

Een heerlijk, zonnig klimaat, de azuurblauwe zee en parelwitte stranden, wie droomt daar niet van? Curaçao heeft het allemaal: een stukje Nederland in de tropen, een gastvrij en altijd zomers eiland !

Curaçao is het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Inmiddels is het eiland een eigen land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland heeft een interessante historie achter de rug. Als resultaat daarvan, kun je er een groot aantal cultureel-historische monumenten bezichtigen. Allereerst is daar Willemstad met zijn natuurlijke haven, de imposante forten en de fraaie in pastelkleuren uitgevoerde koopmanshuizen. Daarnaast heb je de pontonbrug, de drijvende markt, de ruim drie eeuwen oude synagoge en de musea. Op het platteland van Curaçao, kun je een bezoek brengen aan indrukwekkende landhuizen, het prachtige Christoffelpark, kleine cunucu-huisjes en grotten. Deze zijn alle zeer de moeite van het bekijken waard.

Curaçao heeft dus meer te bieden dan alleen zon, zee en zandstranden !
Want Curaçao is ook boeiend voor wie geïnteresseerd is in cultuur, natuur en historie. En uiteraard is een combinatie zon/zee/strand en cultuur/natuur/historie ook heel goed mogelijk.

Door de ligging (benedenwinds, circa 40 km voor de Zuid-Amerikaanse kust), heeft het eiland geen last van orkanen. De gemiddelde luchttemperatuur is 28 graden Celsius en de temperatuur van het zeewater bedraagt 27 graden Celsius. Ook een ideaal klimaat om te overwinteren.

De ontwikkelingen op het eiland, waar Nederlands een van de vele talen is die er wordt gesproken (naast Papiamento , Engels en Spaans) gaan razendsnel. Er worden steeds meer voorzieningen voor toeristen getroffen, nieuwe luxueuze hotels, een nieuwe golfbaan, nieuwe restaurants. En toch blijft het rustig op het eiland en kun je er nog steeds strandjes en baaitjes vinden waar je de enige bent.

Vanuit Nederland is Curaçao gemakkelijk te bereiken, met KLM (9 keer per week) of met Arkefly (dagelijks). Heenreis in circa tien uur indien het een non-stop vlucht betreft, terugreis naar Amsterdam in iets meer dan negen uur. Curaçao heeft echter ook goede verbindingen met Zuid-Amerikaanse landen als Suriname, Venezuela, Colombia en met de Verenigde Staten, ondermeer Miami, New York en Canada (Toronto).

Curaçao heeft ook wat cultuur betreft veel te bieden. Maar wellicht is hier niets zo opvallend als de architectuur. Nergens ter wereld vindt u zoveel prachtige 17e- en 18e- eeuwse Nederlandse koloniale gebouwen. Alleen al in Willemstad komen zo’n 750 historische gebouwen in aanmerking voor het predicaat 'monument'.

Het is zeker de moeite waard om op het eiland één of meer excursies te boeken. Het is een ideale manier om Curaçao te ontdekken. Er zijn boottochten, avontuurlijke zeil- en snorkeltours, paardrijdtochten en uiteraard duikexcursies. Curaçao is immers één van de mooiste bestemmingen voor duikers. Het water is onvoorstelbaar helder en schoon. De temperatuur is er 365 dagen per jaar bijzonder aangenaam.

Bezichtig ook eens de unieke flora en fauna in het Christoffelpark per auto, fiets of  te paard. Het beklimmen van de Christoffelberg, het beste vroeg in de morgen, is op zichzelf al een belevenis. Ook een bezoek aan de mysterieuze grotten van Hato (vakbij de luchthaven) is de moeite waard…

Sinds enige tijd is er ook een 18 holes golfbaan, ideaal voor de golfliefhebber. Het aardige van Curaçao is misschien wel dat de gelegenheden zich verspreid over het eiland bevinden en niet op één plaats zijn geconcentreerd. Met de casino's, de cafeetjes en de vele kleine restaurants en dansgelegenheden hoeft dus niemand zich te vervelen !

Additional information